Как Русия отмъкна дизайна на френски вертолетоносач

Кремъл е подписал договор с Керченския корабостроителен завод в Крим за строителство на два универсални десантни кораба по „Проект 23900“ на стойност $1,4 млрд.

Фото: РИА Новости
Фото: РИА Новости

Както пише американското списание Forbes, ако внимателно се погледне фотографията, на която президентът Владимир Путин разглежда ескиза, изобразяващ предполагаемия облик на кораба, конструкцията може да изглежда позната. И това не е удивително, защото руският кораб е „клонинг” на френския вертолетоносач „Мистрал”.

„Ако не може да се купи, значи трябва да се открадне. Такъв е подходът на Русия при придобиване на нови универсални десантни кораби шест години след като Франция отказа да продаде свои” – пише авторът на материала във Forbes Дейвид Акс.

През 2010 г. руснаците сключиха сделка с Франция за закупуване поне на два вертолетоносача „Мистрал”. Споразумението ядоса някои американски политици, които предупредиха Франция да не помага на Русия да се въоръжи за евентуална война срещу САЩ или съюзниците им.

Четири години по-късно Русия нахлу на Кримския полуостров в Украйна. Амфибийната флотилия на руския Черноморски флот подкрепи инвазията със застаряващи десантни кораби от класове Ropucha Project 775 и Alligator Project 1171.

Четете още във OffNews

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас