До 15 дни започват проучвателните сондажи на Турция в Черно море

Първият сондажен кораб на Турция „Фатих“, който при отплаването си от Истанбул бе изпратен от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пристигна в Трабзон.

Снимка: Хюриет

Сондажният кораб „Фатих“, който отплава от Истанбул на 29 май, в 567-та годишнина от завладяването на града, за извършване на сондажни дейности в Черно море бе посрещнат в Трабзон от валията на окръга Исмаил Устаоглу, кмета на голямата община Мурат Зорлуоглу, началника на окръжната полиция Метин Алпер, началника на бреговата охрана на Източното Черноморие подполковник Мурат Джезгин и други официални представители.

В Трабзон ще бъде инсталирана сондажната кула на кораба, която бе свалена преди отплаването от Истанбул, за да се осигури преминаването под моста на Босфора.

Устаоглу при радиовръзката между кораба и брега приветсва екипажа на сондажния кораб с думите: „Добре сте дошли в Трабзон, градът който е завладян от Фатих, управляван от Явуз и където е роден Кануни. Бог да бъде ваш помощник и покровител!“.

По-късно в интервю за журналистите Исмаил Устаоглу заяви, че сондажният кораб „Фатих“ ще започне сондажните си операции в Черно море в рамките на 15 дни, предаде TRT.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва