До 15 дни започват проучвателните сондажи на Турция в Черно море

Първият сондажен кораб на Турция „Фатих“, който при отплаването си от Истанбул бе изпратен от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пристигна в Трабзон.

Снимка: Хюриет

Сондажният кораб „Фатих“, който отплава от Истанбул на 29 май, в 567-та годишнина от завладяването на града, за извършване на сондажни дейности в Черно море бе посрещнат в Трабзон от валията на окръга Исмаил Устаоглу, кмета на голямата община Мурат Зорлуоглу, началника на окръжната полиция Метин Алпер, началника на бреговата охрана на Източното Черноморие подполковник Мурат Джезгин и други официални представители.

В Трабзон ще бъде инсталирана сондажната кула на кораба, която бе свалена преди отплаването от Истанбул, за да се осигури преминаването под моста на Босфора.

Устаоглу при радиовръзката между кораба и брега приветсва екипажа на сондажния кораб с думите: „Добре сте дошли в Трабзон, градът който е завладян от Фатих, управляван от Явуз и където е роден Кануни. Бог да бъде ваш помощник и покровител!“.

По-късно в интервю за журналистите Исмаил Устаоглу заяви, че сондажният кораб „Фатих“ ще започне сондажните си операции в Черно море в рамките на 15 дни, предаде TRT.

Последни новини

Последни новини

Майор Иван Савов премина в запаса

В Щаба на Военноморските сили, в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на военни формирования от Варненския гарнизон и личния състав на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас