Разкриха истината за астероида Оумаамуа

Учени от Чикагския университет стигнаха до извода, че първият междузвезден астероид Оумаамуа всъщност е блок от замръзнал молекулен водород. Според изследователите това обяснява всички странни свойства на обекта, които някои експерти смятаха за извънземна сонда. Статията, която разкрива истинската същност на „извънземния“, е публикувана в хранилището за предварителни изследвания на arXiv.

Според учените, аномалното ускорение на даден обект по време на неговото отдалечаване от Слънцето се обяснява с факта, че това е комета с невидима опашка. При обикновените комети слънчевата радиация причинява изпаряване на лед, което лесно се открива, но в този случай изхвърленият от повърхността материал не е различим за наземните телескопи. Единственият вид лед, който обяснява поведението на Оумаамуа, се оказа молекулярният водород.

Молекулярният водороден лед се образува при температура, малко над абсолютна нула. Той не отразява светлината, нито произвежда каквато и да е светлина, когато се разтопи. Учените смятат, че междузвездното пространство може да бъде запълнено с такива тъмни водородни „айсберги“. Тези обекти могат да се появят в центровете на гигантски облаци от водород и хелий, където също се раждат звезди.

Странната удължена и плоска форма на обекта също се обяснява с тази хипотеза. Изследователите сравняват Оумаамуа със сапун, който става все по-тънък. Астероидът губи маса поради постоянно излагане на светлинни и високоенергийни частици.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини