Задълбочава се дефицитът на офицери

Ще се задълбочава дефицитът на офицери за световния търговски флот. Това се дължи на спадащата привлекателност на кариерата на море, сочи последният анализ за състоянието на пазара на морски кадри на Drewry, съобщиха от консултантската агенция пред Maritime.bg.

Drewry изчислява, че в момента е наличен недостиг от 2% от общото търсене на офицери за корабните екипажи, който e временно „маскиран“ от ефектите на COVID-19 пандемията.

Анализаторите смятат, че недостигът на кадри ще бъде сериозно усетен след пълното възстановяване на операциите в морската индустрия и края на пандемията.

„Избухването на COVID-19 нанесе пореден удар върху репутацията на моряшката професия и след широкото отразяване във водещи медии на проблемите със смените“, коментира водещият анализатор на Drewry Рет Харис.

По думите му моряшката професия среща силна конкуренция от възможностите за кариера на брега, които не са свързани с толкова големи предизвикателства пред психическото здраве.

Вижте още:

Европа разработва мрежа от автономни кораби и пристанища

Последни новини

Последни новини

Майор Иван Савов премина в запаса

В Щаба на Военноморските сили, в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на военни формирования от Варненския гарнизон и личния състав на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас