Ердоган решително подкрепи правителството в Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че ще засили подкрепата си за международно признатото либийско правителство на Файез ал Сарадж и заяви, че конфликтът в тази страна може да бъде разрешен само политически, под егидата на Организацията на обединените нации.

На съвместна пресконференция със Сарадж в Анкара Ердоган заяви, че Турция и Либия ще продължат да правят нефтени сондажи в източното Средиземноморие, предаде Анадолската агенция.

Ердоган беше категоричен, че командващият военните сили, разположени в източната част на страната – Халифа Хафтар, е най-голямата пречка за мира в Либия.

Силите на Хафтар, подкрепени от Обединените арабски емирства, Русия и Египет, се опитват да завземат Триполи от април 2019 г., но през последните месеци претърпяха няколко поражения.

Откакто режимът на Муамар Кадафи падна през 2011 г., Либия затъна в хаос.

Две сили си оспорват властта в Либия: правителството на Националното споразумение на Файез ал Сарадж, което е признато от Организацията на обединените нации със седалище в Триполи; и паралелното правителство на изток начело с Халифа Хафтар.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални