Тишев: Законопроектът за пристанищата противоречи на евро регламента

В законопроекта за морските пристанища има текстове, които не кореспондират с евро регламента, който се въвежда. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Николай Тишев, предаде БНР.

„В законопроекта е посочено, че държавно предприятие ще финансира директно бюджетна организация, която е част от държавната администрация. Тук има най-малко два проблема. Единият е принципен – държавната администрация се финансира от бюджета, т.е. няма логика ДП “Пристанищна инфраструктура“ да превежда директно пари на Морска администрация. На второ място, пристанищните такси, които се събират от Държавно предприятие „ПИ“, са разходоориентирани, т.е. те са разходопокривни“, смята Тишев. 

Според него, размерът на събираните такси трябва да е равен на разходите за изграждане и поддръжка  на пристанищна инфраструктура, както и на разходите за издръжка на ДП ‘Пристанищна инфраструктура“ .

По думите му, с други промени в законопроекта се дава възможност на заинтересовани лица да обжалват тарифата на ДП ‘Пристанищна инфраструктура“ пред Административния съд.

Вижте още по темата:

Няма да повярвате какви правомощия опитва да получи Морска администрация

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини