Огледален образ на нашата планета и Слънце откриха в дълбокия Космос

Масивна екзопланета, която обикаля около звезда и се намира на около 3 000 светлинни години от нашия свят, беше открита от учени, които предполагат, че тя може да е потенциално обитаема. Това съобщава Фокс Нюз, позовавайки се на изявление на Института „Макс Планк“.

Според медията, планетата KOI-456.4 е „почти два пъти по-голяма от Земята“ и орбитира около „слънцеподобна“ звезда, което прави двете на практика „огледален образ“ на нашата собствена планета и Слънце.

„KOI-456.04 се намира в регион на звездната обитаема зона – разстоянието от областта около звезда, допускащо течна вода на повърхността на планета, подобна на Земята – това е сравнимо с положението на Земята около Слънцето“, казват изследователите.

Те също така посочват, че звездата-домакин на планетата, Кеплер-160, всъщност излъчва видима светлина, като по този начин се откроява сред „централните звезди на почти всички други екзопланети“, които „излъчват инфрачервено лъчение. Те са по-малки и по-бледи от Слънцето и принадлежат на класа на звездите на червените джуджета“.

Учените предупреждават обаче, че те все още се нуждаят от повече данни, които официално да декларират KOI-456.04 като планета, тъй като това може да се окаже „статистическа грешка или грешка в систематичното измерване вместо истинска планета“.

„Екипът оценява шансовете за планетарен характер на KOI-456.04 на около 85“, обяснява екипът. За получаването на официален статут на планета са необходими 99%.“

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални