САЩ: Турция да се отнася с нужното уважение към „Св. София”

„Света София” – бившата православна християнска катедрала в Истанбул, е паметник от изключително значение, който трябва да бъде запазена по начин, който да зачита религиозната му история. Това е записано в годишния доклад за международната религиозна свобода, изготвен от Държавния департамент на САЩ, съобщи „Катимерини”. Подчертава се, че „Света София” е символ на мирно съвместно съществуване, реален диалог и уважение между религиите.

Припомняме, че президентът на Анкара многократно предизвиква Атина, обявявайки, че храмът от византийската епоха и обект на ЮНЕСКО „Света София” ще бъде превърнат в джамия.

Във връзка с изразеното недоволство на гръцката страна Турция я обвини в подкопаване на религиозните свободи на мюсюлманската общност. В свое интервю външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че „Света София” е на турска територия и Атина не може да каже, какво да се прави с нея.

Построен през VI век, храмът „Света София” е била главното седалище на Константинополската патриаршия, докато не е превърнат в джамия през 1453 г. след превземането на града на Босфора от османските войски. Светската власт в Турция превръща през 1935 г.„Света София” в музей, който всяка година привлича милиони туристи.

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по