Турският флот пречи на европейската мисия в Средиземно море

Кораби от състава на Военноморските сили на Турция пречат на европейската мисия в Средиземно море EURONAV MED IRINI, съобщават медии в Гърция. Турски кораби не са допуснали бордова проверка плаващ към Либия съд под флага на Танзания, според информация на гръцката телевизия EPT.

Снимка: AFP / TAL COHEN

Maritime.bg припомня, че ЕС стартира мисията IRINI (от гръцки „мир“), имаща за основна задача да прилага оръжейното ембарго на ООН срещу Либия, използвайки въздушни, сателитни и морски активи. По-специално мисията ще може да извършва инспекции на корабите, плаващи в открито море край бреговете на Либия, за които има съмнения, че превозват оръжия или свързани с тях материали за или от Либия.

Според военното министерство на Гърция, три турски кораба не допускат бордовата проверка с твърдението, че въпросният кораб е „под защитата на турския флот, който го ескортира“.

Не се съобщава името на плавателния съд, който трябвало да бъде проверен.

Говорителите на мисия IRINI нито потвърждават, нито отхвърлят изнесената в гръцките медии информация. Според DPA става дума за класифицирани данни, но настъпилата ситуация може да доведе до тотален провал на европейските опити за гарантиране оръжейното ембарго над либийската страна.

Вижте още:

Проверяват „съмнителни“ кораби край Либия

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на