Израел и САЩ разработват карти за анексията на Западния бряг

Израел планира да разшири суверенитета си над една трета от Юдея и Самария (територии на Западния бряг) през следващите месец или два, заяви израелският министър на водните ресурси и висшето образование Зеев Елкин в интервю за РИА Новости.

„Ние, в рамките на плана, предложен от американската администрация, възнамеряваме да разширим суверенитета на Израел до 30% от територията на Юдея и Самария (Западния бряг на река Йордан) и населените места с израелци“, заяви израелският министър, представляващ управляващата партия Ликуд.

Разширяването на израелския суверенитет до всички еврейски селища на Западния бряг ще гарантира сигурността на държавата, заяви израелският министър.

Анексията, планирана в рамките на сделката от века на американския президент Доналд Тръмп, отразява ситуацията, която вече има своето развитие на Западния бряг – мястото, където значителен брой израелци живеят в еврейски селища, каза министърът.

„Днес около 10% от израелците живеят зад „зелената линия“ и затова реализацията на разпространението на израелския суверенитет отразява реалната ситуация днес, точно както някога в Йерусалим и Голанските възвишения. И като цяло аз много се надявам тази стъпка да бъде завършена в рамките на следващия месец или два“, каза Елкин пред РИА Новости.

В момента Израел, заедно със САЩ, разработва карти за бъдещото анексиране, оняви министърът.

„Всички населени места ще бъдат включени в картата на суверенитета… По принцип ние говорим за историческа стъпка за Израел“, заяви Елкин.

Израел очаква международната общност да признае новите граници на държавата, които ще бъдат определени след анексирането на част от териториите на Западния бряг, въпреки силните критики към тези планове, заяви израелският министър.

„Надяваме се, че част от международната общност ще разбере, че това е реалност и че ще признае новите граници. Знаем, че това ще отнеме време. Признаването на израелския суверенитет в Йерусалим отне много време и не всички го осъзнават все още. Признаването на израелския суверенитет в Голанските възвишения също отдавна е ясно на всички и това е факт, но все пак не всички в света признават това. Необходимо е време светът да свикне с доста очевидни неща. И това е точно така и в този случай“, заяви министърът от управляващата партия Ликуд.

На 28 януари Тръмп представи мирен план, известен като „сделката на века“. Планът на Белия дом признава Йерусалим за единната и неделима столица на Израел, отваря възможността Израел да анексира палестинските територии на Западния бряг и да разшири суверенитета си до долината на Йордан, а също така предлага създаването на демилитаризирана палестинска държава, лишена от контрол над своите граници и въздушно пространство. Като бъдеща столица на Палестина планът предлага село Абу Дис в източните предградия на Йерусалим.

Палестинците и редица държави не приеха този план, тъй като според тях той лишава палестинците от правото на териториите, предвидени в резолюциите на ООН. Ръководителят на палестинската национална администрация Махмуд Абас също отхвърли новия план, като заяви, че палестинците настояват да се признае държавата им в границите от 1967 г. със столица Йерусалим.

Абас заяви на 19 май, че Палестина е решила да прекрати всички споразумения с Израел и Съединените щати на фона на намеренията на израелското правителство да анексира палестинските земи.

В четвъртък върховният комисар на ЕС Жозеп Борел изрази своята загриженост относно потенциалното анексиране на част от палестинските територии на Западния бряг в разговор с израелския вицепремиер и министър на отбраната Бени Ганц. Борел припомни също така твърдия ангажимент на ЕС за решението на принципа на „две държави“, основано на международно договорени параметри.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва