LARS системата на Kongsberg – поредна иновация в сектора на автономните кораби

Kongsberg Maritime подписа първия си контракт за иновативната система за спускане и прибиране на дистанционно управлявани подводни апарати ROV. Системата е известна с кодовото име LARS (Launch & recovery system (LARS), и е специално конструирана за управление на ROV от кораби без екипаж.

Договорът е подписан с Ocean Infinity, които ще инсталират системата на техния мини флот от автономни кораби.

LARS е съществен компонент, тъй като е конструирана по начин, който не изисква присъствие на хора докато се извършват подводни операции.

Иновативната система ще позволява спускане и прибиране както на ROV (Remotely operated vehicles), така и на AUV (Autonomous underwater vehicles (AUVs) от екип, базиран на брега.

Системата използва електрическо задвижване, което придава екологична нотка и значително намалява необходимостта от поддръжка.

Спускането и прибирането ще се осъществяват през moon pool (отвор в дъното) под водната повърхност, като се елиминира възможността от контакт с корабния корпус и ROV / AUS. Друго предимство на системата е, че позволява спускането и прибирането да се извършват в неблагоприятни метеоусловия.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,