Русия строи “лъже-подводница”

Централното конструкторско бюро (ЦКБ) “Рубин” в Санкт Петербург завърши научно-изследователската работа по създаването на морския робот “Сурогат”, способен да имитира различни видове подводници.

“Резултатите от работата бяха представени на вниманието на министерството на отбраната, консултациите продължават”, каза пред ТАСС Игор Вилниц, генерален директор на ЦКБ, цитиран от “Российская газета”, предаде RB.

17-метровият безпилотен апарат с водоизместимост 40 т ускорява под вода до 24 възела, може интензивно да маневрира, да се гмурка на 600 м и да тегли различни антени, симулирайки физическото движение на даден тип подводница.

“Сурогат” е оборудван с литиево-йонна батерия, осигуряваща обхват от 600 мили. Една от задачите на подводния дрон може да е да имитира подводници при ученията на руския флот. Сега бойните подводници участват като спаринг партньори, замяната им с робот ще намали разходите и рисковете. Благодарение на модулната си конструкция, “Сурогат” може да използва взаимозаменяемо оборудване – например за провеждане на разузнаване и картографиране на местности.

ЦКБ “Рубин” е един от водещите конструктори на руски подводници, включително стратегически ядрени подводници: от първите съветски до “Борей”.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент