Потопиха рудовоза Stellar Banner (видео)

Плаващият под флага на Маршаловите острови рудовоз STELLAR BANNER (IMO: 9726803) бе потопен край бреговете на Бразилия. Maritime.bg припомня, че през февруари на борда на кораба нахлу вода, непосредствено след излизане от бразилско пристанище, а съдът бе изведен на плитчина.

В началото на юни STELLAR BANNER бе снет от пясъчната коса и провлачен в открити води, където започнаха огледи. След тях салвидж екипите обявиха, че корабът не може да бъде спасен, а ВМС на Бразилия определи точка за затопяването му.

Корабът е потопен на 80 nm от бреговете край бразилския щат Мараняо, където бе изведен на плитчина и след продължилата три месеца салвидж операция, проведена от екипи на Smit и Ardent.

Видео:

STELLAR BANNER бе собственост на базираната в Южна Корея – Polaris Shipping.

През 2017 г. друг VLOC, собственост на компанията – STELLAR DAISY, потъна във водите на Атлантическия океан. Само двама моряци бяха спасени от 24-членния екипаж (16 филипинци и 8 южнокорейци). Те бяха открити от съд на Военноморските сили на Уругвай. Според свидетелствата на двамата моряци – STELLAR DAISY рязко се накренил и преобърнал за по-малко от 5 минути.

Останките на потъналия на 31 март 2017 година бълкер STELLAR DAISY бяха локализирани от „Ocean Infinity“. Същата компания бе наета за издирването на потъналата подводница на Аржентина – ARA SAN JUAN, която бе открита година след изчезването й. Злощастният бълкер STELLAR DAISY лежи на дълбочина 3 461 m. Останките му се намират на около 1 800 nm западно от Кейп Таун, обявиха тогава от „Ocean Infinity“.

Всичко по темата:

Изтеглиха изведения на плитчина VLOC Stellar Banner

Прехвърлят товара на Stellar Banner

Продължава прехвърлянето на гориво от Stellar Banner

Салвидж специалист пострада на Stellar Banner

Stellar Banner може да се пречупи (видео)

Евакуираха екипажа на рудовоз край Бразилия (снимки и видео)

Последни новини

Последни новини

„Жените на борда са щастие“

Жените на борда са щастие. Това казва Анна Брикез, командир на патрулния катер с първи изцяло съставен от жени екипаж в руския флот. Трите дами служат на катер "Раптор",

По света и у нас

Премиерът Бойко Борисов настоява за сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

По света и у нас