Активността на НАТО в Арктика нараства

Русия има основание да се страхува от нахлуване на НАТО, тъй като през последните векове страната е била атакувана от Германия, Швеция, Полша, Франция и дори САЩ. Това мнение беше изразено в статия за The National Interest от Питър Сучиу.

Той отбеляза, че сега по-голямата част от американците могат да смятат за измислена заплахата от НАТО за Русия, но Москва отдавна е регистрирала високо ниво на военна активност на съюза на нейните граници.

Според автора на статията след края на Студената война и разпадането на Съветския съюз Русия е в много отношения по-уязвима от много бивши сателити, включително Полша, Унгария и Румъния, както и Чехия и Словакия, които сега са част от НАТО. Следователно не е изненадващо, че Москва укрепва армията и флота, редовно провежда военни учения и разработва нова военна техника, включително танкове Т-14 Aрмата и свръхзвукови подводни ракети.

По-рано генерал-полковник Сергей Рудской, началник на Главна оперативна дирекция на Генералния щаб на въоръжените сили, заяви, че Москва регистрира високо ниво на активност на Съединените щати и техните съюзници по НАТО в близост до руските граници.

Според него през април-май броят на полетите на американските стратегически бомбардировачи се е увеличил значително. За първи път американската авиация за далечни полети прелетя над Украйна.

Активността на НАТО в Арктика нараства. За първи път от края на Студената война, освен това, както подчертаха от Генералния щаб на руските въоръжени сили, в навечерието на честването на 75-годишнината от победата вв Втората световна война в Баренцово море бяха проведени учения на бойните кораби на обединените военноморски сили на НАТО.

НАТО продължава да изгражда инфраструктурата си за противоракетна отбрана в Полша, а също така модернизира радара Globus-3 в Северна Норвегия, “за да разшири възможностите си за наблюдение на вътрешността на руската територия”.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна заяви, че Русия е съседка на НАТО и организацията трябва да започне диалог с Москва, по-специално за контрола върху оръжията.

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент