Употребата на мобилен телефон е причина за гибелта на помощник-капитан на ферибот

Употребата на мобилен телефон е причина за гибелта на третия помощник-капитан на плаващия под флага на Великобритания RO-RO ферибот SEATRUCK PROGRESS (IMO: 9506203). Вниманието на помощника било отклонено и той не забелязал връхлитащото го полуремарке на товарната рампа. Това става ясно от доклад на Бюрото за разследване на морски произшествия на Великобритания (MAIB) за инцидента от 19 май 2019 г., станал в Ливърпул, установи справка на Maritime.bg.

Водачът на терминалния влекач, който извеждал полуремаркето по товарната рампа на кея, не очаквал на нея да има хора.

MAIB за пореден път сочи опасността от употребата на мобилни телефони при операции на борда на корабите. „Ползването на мобилни устройства може твърде лесно да доведе до разсейване от изпълняваните задачи и за това, което се случва около ползвателите им“, коментират от бюрото.

В доклада е посочено още, че на кърмовата товарна рампа на кораба не са били налични физически бариери или някакво разделение, които да отделят моторните превозни средства от движещите се по нея членове на екипажа.

Разследването установява, че водачът на терминалния влекач е употребил марихуана.

Специалистите на MAIB обаче подчертават, че „рекреационната употреба на канабис“ от водача на влекача не може да се счете за допринасящ фактор в инцидента, въпреки че употребата на леката дрога води до влошаване на преценката.

MAIB изтъква като негативен фактор, че пристанищният оператор не е правил тестове на случаен принцип за наличие на наркотични вещества сред служителите и работниците.

Maritime.bg припомня, че чатове и разговори по мобилен телефон бяха в изключителна поредица от човешки грешки, станали причина за сблъсъка между ферибота ULYSSE и контейнеровоза CLS VIRGINIA.

Вижте още тук:

Чат на мостика за 24 млн. долара

Последни новини

Последни новини

„Жените на борда са щастие“

Жените на борда са щастие. Това казва Анна Брикез, командир на патрулния катер с първи изцяло съставен от жени екипаж в руския флот. Трите дами служат на катер "Раптор",

По света и у нас

Премиерът Бойко Борисов настоява за сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

По света и у нас