Фронтекс: Нараства потокът от мигранти към Европа

След видимо намалелия мигрантски поток през април, броят на бежанците, искащи да стигнат до ЕС отново нарасна драстично. През май несанкционираното преминаване на граници по основните мигрантски маршрути в Европа се увеличи три пъти в сравнение с предходния месец, пише „Тагесшау”.

Снимка: Frontex

По данни на Фронтекс, става въпрос за 4 300 незаконни пресичания на границите.

Най-активно ползваният маршрут, според докладите, е било Източното Средиземноморие през Турция и Гърция. През май Фронтекс е регистрирал там 1 250 нерегламентирани преминавания – 8 пъти повече, отколкото през април.

От януари до май са описани 12 700 случая, което е с 28 % по-малко, отколкото за същия период на миналата година. По-голяма част от мигрантите идват от Афганистан.

През централния средиземноморски маршрут, т.е. от Либия и Тунис към Италия и Малта, са регистрирани 1 000 нерегламентирани преминавания на границата, което е 40-процентно увеличение спрямо април. От януари до май Фронтекс е регистрирал 5 500 случая – почти три пъти повече в сравнение със същия период на 2019 г. Мигрантите са били основно с произход от Бангладеш, Судан и Кот д’Ивоар.

През Западното Средиземноморие, от Мароко към Испания, през май са пристигнали повече от 650 мигранти – почти четири пъти повече, отколкото през април. Почти всеки втори мигрант е бил от Алжир, пише в доклада на Фронтекс.

По Западнобалканския маршрут през май са регистрирани над 900 нелегални пресичания на границите, което е 10 пъти повече в сравнение с април. В периода януари – май са регистрирани над 6 900 случая, което е 50-процентно увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

Подчертава се, че ръстът следва видимо намаляване на броя на мигрантите по време на периода на корона-кризата. През април незаконното пресичане на границите е достигнало рекордно ниски стойности, съобщават от Фронтекс.

Последни новини

Последни новини

„Жените на борда са щастие“

Жените на борда са щастие. Това казва Анна Брикез, командир на патрулния катер с първи изцяло съставен от жени екипаж в руския флот. Трите дами служат на катер "Раптор",

По света и у нас

Премиерът Бойко Борисов настоява за сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

По света и у нас