Европа дава 38 млн. евро срещу кибератаки

Европейската комисия ще отдели 38 млн. евро за поддръжка на различни иновационни проекти, насочени към развитието на „умни градове“ и обезпечаване на тяхната сигурност. Средствата ще се използват и за защитата на инфраструктурата на ЕС от кибераатаки, се казва в съобщение, публикувано на сайта на ЕК.

Финансирането ще се осъществява в рамките на програмата за изследвания и иновации „Horizon 2020“.

„Европейският съюз ще предприеме конкретни мерки за защита на най-важните инфраструктурни обекти, градовете и гражданите, тъй като се сблъскваме с различни заплахи в областта на киберсигурността“, заяви комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Както съобщава „Дойче веле“, става въпрос за проектите SAFETY4RAILS, 7SHIELD и ENSURESEC, които трябва да осигурят безопасната работа на връзките на метрополитена и железопътните линии, наземната космическа инфраструктура и спътниците, както и услугите в областта на електронната търговия и доставките.

Още два проекта – IMPETUS и S4ALLCITIES, са насочени към повишаване устойчивостта на градската инфраструктура и системата от услуги и защита на гражданите в случай на инциденти на обществени места. Очаква се проектите да стартират в периода юни – октомри тази година.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални