Турски компании дължат 2 милиарда долара на „Газпром“

Редица турски компании дължат на „Газпром“ общо около 2 милиарда долара по механизма take-or-pay. Това съобщи „Уолстрийт Джърнал“, позовавайки се на източници.

Според тях 7 частни компании миналата година са закупили от „Газпром“ по-малко от 15% от договорените обеми газ и не са изпълнили задълженията си за плащане, възникнали поради закупуването на недостатъчни количества. Посочва се, че сега тези фирми преговарят с „Газпром“, за да намерят извънсъдебно решение.

Според вестника, в съответствие с договорите компаниите обещали да закупят 10 милиарда кубически метра газ през 2019 г. на цена от 250 до 300 долара за хиляда кубически метра. Отбелязва се, че „Газпром“ притежава акредитиви на стойност около 600 милиона долара, отпуснати в по-голямата си част от турските държавни банки.

На 23 март Сергей Комлев, ръководител на отдела за структуриране на договори и ценообразуване на „Газпром експорт“ ООД, отбеляза спад в добива на газ от Турция през февруари 2020 г. след увеличение през януари. Според него доставките на руски газ за Турция през 2019 г. са намалели с 8,5 милиарда кубически метра в сравнение с 2018 г. „поради продължаващата икономическа криза в страната, слабата лира и увеличаването на вноса на втечнен природен газ“. През 2019 г. „Газпром“ е намалил доставките на газ за Турция с 35%, до 15,510 милиарда кубически метра, срещу 23,964 милиарда кубически метра година по-рано, следва от доклада на руския газов холдинг.

По-рано заместник-ръководителят на “Газпром” Елена Бурмистрова заяви, че 2017 г. е била най-добрата по отношение на доставките на газ за Турция, когато “Газпром” е изнесъл там 29 милиарда кубически метра газ.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент