ITF: Моряците изпълниха много повече от своята мисия в тази пандемия. Стига толкова!

Днес изтича крайният срок, който бе даден от неправителствения сектор на правителствата за предприемане на спешни мерки, осигуряващи свободната смяна на моряци от корабните екипажи. Международната федерация на транспортните работници (ITF) обяви, че от днес ще подпомага моряци, които имат изтекли договори, да слизат от корабите и да се приберат по домовете си.

„От днес моряците ще започнат да прилагат правото си да спрат работа, да слязат от корабите и да се приберат при семействата си. Стига толкова! Без повече удължаване на контрактите!“, коментират от организацията.

Вчера приключи и българската инициатива Seafarers Matter. Петицията, имаща за цел да привлече вниманието на широката общественост към проблемите със смените на моряци, събра 18 514 подписа от над 40 държави. Организаторите коментираха пред Maritime.bg, че до края на седмицата поетапно ще бъде изпратена до правителствата на страните, членуващи в Международната морска организация (IMO).

Пандемията COVID-19 роди безпрецедентна криза в индустрията. Рестриктивните мерки, наложени по време на пандемията, станаха причина за невъзможност за смяна на над 200 000 моряци, които останаха блокирани на море. Най-малко 1 000 от тях са българи.

Профсъюзите и международните организации от индустрията алармираха, че тази сутиация застрашава сигурността на международното корабоплаване и благосъстоянието на моряците, оказали се в капан и без достъп до медицинско обслужване. Няколко са известните случаи на морски лица, причинили умишлено своята смърт.

ITF обяви ангажимент да съдейства на всички морски лица, които желаят да се приберат по домовете си, очаквайки държавите да спазват разпоредбите на Морската трудова конвенция, гарантирайки тяхното репатриране.

Организацията подчертава, че този процес, за който бе дадено достатъчно време на правителствата за реакция, може да доведе до хаос в глобалните вериги за доставки.

Отговорни ще бъдат политиците, а не моряците, подчертават дебело от организацията. „Моряците изпълниха много повече от своята мисия в тази пандемия. Стига толкова!“, казват от организацията.

Последни новини

Последни новини

„Жените на борда са щастие“

Жените на борда са щастие. Това казва Анна Брикез, командир на патрулния катер с първи изцяло съставен от жени екипаж в руския флот. Трите дами служат на катер "Раптор",

По света и у нас

Премиерът Бойко Борисов настоява за сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

По света и у нас