К.д.п. Димитър Димитров: Денят на моряка ще бъде отбелязан само онлайн

Заради пандемията са отменя традиционното морско кръщене на деца на ветрохода „Калиакра”, каза к.д.п. Димитър Димитров, вицепрезидент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани (CESMA) и морски посланик на добра воля за България.

Стефан Денков

Кап. Димитър Димитров

-Явно пандемията осуети възможността за Деня на моряка – 25 юни, варненци да се похвалим с предстоящото откриване на Паметника на моряка, какво обаче можем да очакваме на този традиционен празник?

-За съжаление заради ограничителните мерки около COVD-19 тази година няма да има присъствено отбелязване на Деня на моряка. Няма да може да се проведе станалото традиционно на този ден морско кръщене или да го наречем още оморячване на деца на борда на ветрохода „Калиакра”. Няма да се проведе и обичайният тържествен концерт. Всичко това се прави, за да бъде намален риска за колегите. Действията ни по отбелязването на празника ще са преди всичко онлайн в интернет.

-Морската ни общественост се надигна с призив да се вдигне блокадата за смяна на екипажите, свързана с пандемията, която блокира над 200 000 моряци с месеци в морето. Какво предприе CESMA в тази насока?

–  Усилията ни са насочени към призоваване на международните организации за осигуряването на условия за извършване смените на моряците. Имахме онлайн среща на морските посланици на добра воля на 3 юни, където всички повдигнахме въпроса за по-активни действия на Международната морска организация, насочени към това страните да предоставят условия за смени на екипажите на корабите. В момента има моряци, които са повече от 15 месеца на корабите и нямат възможност да слязат. А това е предпоставка за нежелани инциденти в морето, тъй като хората са уморени и най-вече психически изтормозени. Освен че не могат да се приберат, дори когато са в пристанище, те не могат да излязат на брега. Защото в много държави има забрани екипажите да слизат на брега и  това допълнително усложнява нещата.

– Какви са очакванията Ви?

– Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани изпрати специално писмо до Европейската комисия, до Европейския парламент, до Европейската агенция по морска безопасност (ЕАМБ) с молба да използват влиянието си. И както в повечето европейски държави вече са създадени условия за извършване на смени на екипажите, това да може да стане на по-широко международно равнище. 

От друга страна разбираме, че едни от най- големите пречки идват от продължаващите проблемите с полетите по авиолиниите. Имаме информация от няколко корабособственика, че те са осигурили всички условия за смяната на екипажите, но в същото време няма полети за връщането им. И в момента се налагало някои моряци със седмици да чакат, докато има полети за тях. Така че от там също идват много от проблемите. Сега всички очакваме като цяло да се нормализира ситуацията около световната пандемия, която за съжаление  удари много силно шипинга.

Външно съдържание и реклама

Автор: Стефан Денков

Последни новини

Последни новини