Товарят OSV на тежковоз във Варненския залив

В обновените тренажорни комплекси на Технически университет – Варна се проведе симулация и експертно обсъждане на предстоящата във водите на Варненския залив операция по извеждане на кораб CECON EXCELLENCE от кей на „Булярд корабостроителна индустрия“ и приемането му на борда на тежковоза EAGLE (IMO: 7931454).

Операцията е изключително сложна и прецизната симулация осигурява допълнителна сигурност и повишава безопасността по време на буксировката, в която е ангажиран международен екип, коментират от учебното заведение. 

Голяма част от операцията ще се води от кап. Кен Бекеволд, Loadmaster на базираната в Норвегия Offshore Heavylift Transport.

В операцията по позиционирането върху кораба-док на CECON EXCELLENCE ще участват най-съвременните азимутални влекачи, с които разполага варненското пристанище. Влекачите са собственост на Параходство „БМФ“ ЕАД. Освен тях в операцията ще участват и влекачи, собственост на „Портови флот 99“.

ТУ – Варна предостави и специализиран дрон, който обследва зоната на операцията за по-голяма точност по време на брифингите.

„Тази операция за пореден път доказва, че ТУ – Варна се утвърди като надежден партньор и е в състояние да решава и най-сложните задачи в услуга на бизнеса“, коментират от университета.

С новата си политика за разширена практическа насоченост в обучителния си процес, ТУ – Варна предвижда активното участие на студентите от морските специалности в сложните проекти, по  които работи университетът.  Придобиването на специфични умения и опит в реална работна среда е от изключителна важност и значение за обучението и подготовката на висококвалифицирани кадри, които ТУ – Варна предоставя за нуждите на бизнеса.

Maritime.bg припомня, че през 2017 г., при уникална за България операция, във водите на Варненския залив, за първи път бе извършена операция с полупотопяем тежковоз. Полупотопяемият TRANSSHELF (IMO: 8512279) превози до България корпуса на специализиран кораб за офшорни операции – EXCELLENCE, собственост на фирмата Cecon Contracting.

Вижте тук всичко по темата, снимки и видео от операцията преди три години

Видео, 2017 г. / архив Maritime.bg:

Снимки и графики от симулацията, преди предстоящата операция в залива:

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва