Възстановиха руски бронекатер от Втората световна война

Във водите на Керченския проток е открит бронекатер БК-73 от времето на Втората световна война. Съдът е намерен при строителството на Кримския мост, реставриран е, а 77 години по-късно повтаря плаването си от 1943 г., когато участва в освобождението на Ростов на Дон, предаде руската телевизия „Звезда“.

БК-73 е плиткогазещ съд, а под командването на старши лейтенант Иван Запорожец участва в битките за Ростов на Дон, Сталинград и Таманския полуостров. Участва в Новоросийската операция, действа в Азовско и Черно море. Екипажът му предприема последната си битка през ноември 1943 г. в Крим, когато попада на мина. Загиват всички моряци.

„Екипажът е бил съставен от 12 души, на борда били и 40 десантчици“, заявява Александър Елкин, ръководител на Кримската регионална обществена организация „Историко-културен развлекателен център „Батарея 29БИС“.

Бронираният катер е открит по време на строителството на Кримския мост. Корабът е разкъсан на две. Според чертежите и оцелелите части на корпуса, БК-37 е пресъздаден за три години в Толятинския завод. Сега катерът е плаващ музей. В каютите се съхраняват оцелелите лични вещи на екипажа, оръжия и награди. На палубата се пазят котвата, цевта на тежката картечница ДШК и дори корабната камбана. Монтиран е и макет в реални размери на танка Т-28, точно същият е бил там по време на Великата отечествена война.

Сега, поради пандемията от коронавирус, музеят временно е затворен за посетители. БК-73 преминава през места с бойна слава, след което се връща в Геленджик до мястото на постоянната си база, откъдето тръгва за последния си поход през 1943 година.

Външно съдържание и реклама

Източник RB

Последни новини

Последни новини