Среща отблизо с риболова в Черно море на Морска гара – Варна

По повод Международния ден на рибарите и риболова (27 юни), Черноморски улов в партньорство със сдружение „Таляна“ и риболовно сдружение „Черноморски Изгрев“ организира проект, чиято цел е да срещне отблизо зрителя с риболова и рибарите в нашето море – такива, каквито са днес, отвъд клишетата и фалшивите образи. 

Снимка: Неделчо Хазърбасанов

В рамките на проекта, на територията на Морска гара – Варна ще бъде разположена фотоизложба с авторски фотографии на Неделчо Хазърбасанов, създадени специално за повода и изцяло заснети на лента.

Авторът Неделчо Хазърбасанов прекарва два дни в компанията на варненски рибари – част от екипажа на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“. Верен на своя репортажен стил, той търси онези ситуации, които загърбват клишетата и фалшивите образи, за да покажат неподправеното ежедневие и неповторимия чар на нашия черноморски риболов.

 Изложбата съдържа над 40 фотографии, заснети буквално дни преди откриването й и представящи  по този начин неповторимо съчетание между репортажната актуалност на сюжетите и ретро-естетиката на лентовата фотография. 

Официалното откриване е по време на международния ден на рибарите и риболова (27-ми юни, събота). За да отбележат празника, за пръв път на Морска Гара ще акостира флотилия от рибарски кораби – част от сдружение „Черноморски Изгрев“,  които могат да бъдат разгледани от посетителите. 

Изложбата ще бъде открита за посетители в продължение на две седмици до 11-и юли. 

Снимка: Неделчо Хазърбасанов

„Надяваме се с този проект да запалим интерес към темата и да стартираме разговор за нуждата от щадящ, устойчив риболов в Черно Море. Защото опазването на черноморските екосистеми и бъдещето на рибарството са неразделно свързани. Въпреки предизвикателствата, черноморския ни риболов се развива в позитивна посока, имаме много поводи за гордост и е време те да станат достъпни за всички любители на качествените черноморски продукти“, коментира Георги Гавазов, управител на „Черноморски Улов“. 

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални