Среща отблизо с риболова в Черно море на Морска гара – Варна

По повод Международния ден на рибарите и риболова (27 юни), Черноморски улов в партньорство със сдружение „Таляна“ и риболовно сдружение „Черноморски Изгрев“ организира проект, чиято цел е да срещне отблизо зрителя с риболова и рибарите в нашето море – такива, каквито са днес, отвъд клишетата и фалшивите образи. 

Снимка: Неделчо Хазърбасанов

В рамките на проекта, на територията на Морска гара – Варна ще бъде разположена фотоизложба с авторски фотографии на Неделчо Хазърбасанов, създадени специално за повода и изцяло заснети на лента.

Авторът Неделчо Хазърбасанов прекарва два дни в компанията на варненски рибари – част от екипажа на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“. Верен на своя репортажен стил, той търси онези ситуации, които загърбват клишетата и фалшивите образи, за да покажат неподправеното ежедневие и неповторимия чар на нашия черноморски риболов.

 Изложбата съдържа над 40 фотографии, заснети буквално дни преди откриването й и представящи  по този начин неповторимо съчетание между репортажната актуалност на сюжетите и ретро-естетиката на лентовата фотография. 

Официалното откриване е по време на международния ден на рибарите и риболова (27-ми юни, събота). За да отбележат празника, за пръв път на Морска Гара ще акостира флотилия от рибарски кораби – част от сдружение „Черноморски Изгрев“,  които могат да бъдат разгледани от посетителите. 

Изложбата ще бъде открита за посетители в продължение на две седмици до 11-и юли. 

Снимка: Неделчо Хазърбасанов

„Надяваме се с този проект да запалим интерес към темата и да стартираме разговор за нуждата от щадящ, устойчив риболов в Черно Море. Защото опазването на черноморските екосистеми и бъдещето на рибарството са неразделно свързани. Въпреки предизвикателствата, черноморския ни риболов се развива в позитивна посока, имаме много поводи за гордост и е време те да станат достъпни за всички любители на качествените черноморски продукти“, коментира Георги Гавазов, управител на „Черноморски Улов“. 

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и