Обрат, флотът на САЩ: Командирът на самолетоносача е виновен за COVID-19 заразата

Серия от грешки е направил командирът на американския самолетоносач USS THEODORE ROOSEVELT, на който избухна огнище на коронавирус COVID-19. Това обявиха от Военноморския флот на САЩ, с което отговориха на въпроса дали ще възстановят на длъжност кап. Брет Крозиер. Флотът изтъква още, че командирът на ударната група на самолетоносача – контраадмирал Стюард Бейкър, също “не е предприел навременни мерки”.

Снимка: AP

Maritime.bg припомня, че екипажът на самолетоносача определи действията на командира Крозиер като “героични”. В писмо до щаба на флота, той изтъкна нуждата от спешни мерки, за да се ограничи заразата на кораба. Въпросният документ обаче достигна и бе разпространен от медиите, което предизвика лавинообразни реакции в самия флот и американското общество.

Скандалът стана причина за оставката на секретаря на флота Томас Модли, който критикува публично решенията на командира на самолетоносача.

По време на вчерашна пресконференция в Пентагона, от флота подчертаха, че двамата висши офицери на USS THEODORE ROOSEVELT

“не са се справили с възникналия на кораба проблем и не са поели отговорността си”.

Водещият вчерашния разговор с медиите адмирал Майкъл Гилдай каза, че двамата офицери “далеч не са постигнали това, което се е очаквало от тях”.

“Не са направили достатъчно, достатъчно скоро”, каза той.

Припомняме, че кап. Крозиер бе временно освободен от заеманата длъжност. Сега, след излизане на резултатите от задълбочената проверка във флота, адмирал Гилдай подчерта:

“Ако знаех тогава това, което знам днес, щях да го освободя от командването още през април”.

Наред с други позиции на командването на ВМФ, описани от адмирал Гилдай, разследването определи вероятния първичен източник на COVID-19 на кораба по време на посещение в пристанище във Виетнам през март. Той обаче заяви, че разследващите не са успели да определят кой от екипажа е първият заразен.

Задълбоченото разследване, проведено от друг адмирал – Робърт Бърк, одобрено в петък от адмирал Гилдай, установява още, че кап. Крозиер

не е успял да спре разпространението на заразата и да съобщи за ескалиращата криза на висшето командване.

Разследването изтъква, че взетите мерки на самолетоносача не са били навременни, а командирът на ударната група – Бейкър, също не е предприел решителни действия за справяне с проблема.

Съдържание на разпити на Крозиер и Бейкър, цитирани в доклада от разследването, разкриха

объркване, конфликт и лоша комуникация между двамата офицери, техните командири във флота и в Пентагона.

Установено е, че кап. Крозиер е отказал част от първичните предложени мерки от медиците на борда на самолетоносача, сред които за карантиниране. Адмирал Гилдай каза в петък, че убедено смята, че командир Крозиер е поставил комфорта на екипажа пред безопасността му. Гилдай дори изтъкна, че част от членовете на екипажа са били освободени от карантина по-бързо от необходимото.

Разследването срещу двамата офицери оставя отворени врати за продължаване на кариерата им във флота, но на други длъжности.

Вижте всичко по темата тук:

Огнище на коронавирус COVID-19 на американския самолетоносач USS THEODORE ROOSEVELT

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент