Международен ден на моряка – 25 юни

Световната морска общност отбелязва Международния ден на моряка – 25 юни. През тазгодишната кампания по повод празника, Международната морска организация – IMO, призовава правителствата официално да признаят моряците като „ключови работници“.

Те са скритите герои в COVID-19 пандемията, коментираха пред Maritime.bg от пресслужбата на IMO.

Всяка година на 25 юни се отдава почит към огромния принос на моряците за световната икономика. Работата на заетите на море е по-важна от всякога по време на пандемията. Моряците са тези, които поддържат движението на жизненоважните товаропотоци, осигурявайки храна, горива и медицински консумативи за целия свят.

Ето защо IMO призовава правителствата (за пореден път) да признаят важността на моряшката професия и да осигурят подкрепа за осъществяване смените на корабни екипажи и да улеснят придвижването на тези ключови за света работещи.

Тазгодишната камапания има за цел да повиши осведомеността в широката общественост за личните жертви, които всеки един моряк прави. Стотици хиляди са мъжете и жените на море, които са блокирани на борда на кораби по време на пандемията и не могат да се върнат при семействата си.

В своето послание за Деня на моряка, генералният секретар на IMO Китак Лим изтъкна важността на моряците, осигуряващи 80% от глобалната търговия, осъществявана на море.

Той изтъкна своята признателност към всеотдайността, професионализма и издръжливостта на морските лица във време, когато мнозина не могат да бъдат репатрирани или сменени. Лим наблегна и на трудностите, с които се сблъскват морските лица, включително отказ за смяна, трудности при достъпа до медицинска помощ и в някои случаи липса на лични предпазни средства.

„Въпреки всички тези предизвикателства, моряците останаха на работа, 24/7“, каза той.

„Точно както другите ключови работници, морските лица са на първа линия в тази глобална борба. Те заслужават нашата благодарност. Но те също се нуждаят – и заслужават – бързи и решителни хуманитарни действия от правителствата навсякъде, не само по време на пандемията, но по всяко време „, настоява още генсекът на IMO.

Видео:

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва