Във Варна отбелязаха Международния ден на рибарите и риболова

Стотици варненци и гости на града се потопиха в тайните на риболова през почивните дни на Морска гара – Варна. Пет големи риболовни кораба бяха отворени за посещения в Международния ден на рибарите и риболова.

„С този проект целим да привлечем вниманието върху нашата черноморска риболовна индустрия, както и върху необходимостта от устойчив, щадящ риболов в нашето море“, каза председателят на сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев. Петте съда, които застанаха на Морска гара – Варна, са част от сдружението – най-голямата организация в страната, обединяваща интересите на заетите в сектора.

„Рибата от нашето море е с превъзходни вкусови качества, време е да я преоткрем и да заеме по-важно място на трапезата на българина. Тази фотоизложба и този проект са начин да срещнем хората с истинското лице на черноморския риболов“, коментира Георги Гавазов, управител на „Черноморски улов“ – марка висококачествени морски продукти, която бе съорганизатор на събитието.

На Морска гара – Варна бе открита и фотоизложбата „Навътре: Среща отблизо с Черноморския риболов“, включваща фотографии на Неделчо Хазърбасанов, създадени специално за повода и заснети изцяло на лента.

За създаването ѝ, авторът придружава екипажите на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“, запечатвайки лицата и ежедневието на рибарите в стил, съчетаващ директността и суровостта на  репортажната фотография с неподражаемата естетика на аналоговата фотография. Загърбвайки клишетата и фалшивите рекламни образи, авторът показва неподправеното ежедневие и суровия чар на нашия професионален черноморски риболов.

Донякъде шокиращо за зрителя, в кадрите от изложбата не присъства нито една риба: не дотам деликатно напомняне за спешната нужда от отговорен, щадящ риболов в нашето море.  

Снимки:

Последни новини

Последни новини

„Жените на борда са щастие“

Жените на борда са щастие. Това казва Анна Брикез, командир на патрулния катер с първи изцяло съставен от жени екипаж в руския флот. Трите дами служат на катер "Раптор",

По света и у нас

Премиерът Бойко Борисов настоява за сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

По света и у нас