Във Варна отбелязаха Международния ден на рибарите и риболова

Стотици варненци и гости на града се потопиха в тайните на риболова през почивните дни на Морска гара – Варна. Пет големи риболовни кораба бяха отворени за посещения в Международния ден на рибарите и риболова.

„С този проект целим да привлечем вниманието върху нашата черноморска риболовна индустрия, както и върху необходимостта от устойчив, щадящ риболов в нашето море“, каза председателят на сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев. Петте съда, които застанаха на Морска гара – Варна, са част от сдружението – най-голямата организация в страната, обединяваща интересите на заетите в сектора.

„Рибата от нашето море е с превъзходни вкусови качества, време е да я преоткрем и да заеме по-важно място на трапезата на българина. Тази фотоизложба и този проект са начин да срещнем хората с истинското лице на черноморския риболов“, коментира Георги Гавазов, управител на „Черноморски улов“ – марка висококачествени морски продукти, която бе съорганизатор на събитието.

На Морска гара – Варна бе открита и фотоизложбата „Навътре: Среща отблизо с Черноморския риболов“, включваща фотографии на Неделчо Хазърбасанов, създадени специално за повода и заснети изцяло на лента.

За създаването ѝ, авторът придружава екипажите на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“, запечатвайки лицата и ежедневието на рибарите в стил, съчетаващ директността и суровостта на  репортажната фотография с неподражаемата естетика на аналоговата фотография. Загърбвайки клишетата и фалшивите рекламни образи, авторът показва неподправеното ежедневие и суровия чар на нашия професионален черноморски риболов.

Донякъде шокиращо за зрителя, в кадрите от изложбата не присъства нито една риба: не дотам деликатно напомняне за спешната нужда от отговорен, щадящ риболов в нашето море.  

Снимки:

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на