Русия приема нова подводница във флота си

През декември 2020 г. руският флот ще получи ядрената подводница и ракетоносец „Казан“, пише РИА „Новости„, като се позовава на ръководителя на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов.

„Корабът трябва да бъде предаден на флота тази година през декември“, казва Рахманов.

Първоначално пускането в експлоатация на ядрената подводна лодка „Казан“ бе планирано за 2019 г., но бе отложено поради необходимостта от допълнителни изпитания.

Подводницата е построена в съответствие с подобрения проект „Ясень-М“ и, както в случая с ядрената подводница „Княз Владимир“ (основната подводница на проекта „Борей-А“), тестовете бяха забавени поради голямото количество нови системи.

Бордовото оборудване „Казан“ е изградено на базата на руски елементи. Оптимизирани са контурите на корпуса на подводницата, броят на изстрелващите модули за крилатите ракети е увеличен: 10 срещу 8. Във всяка установка могат да бъдат заредени 4 крилати ракети „Оникс“ или 5 „Калибър“. След края на изпитанията арсеналът на подводниците ще бъде попълнен с хиперзвуковите ракети „Циркон“, предават от „Российская газета“, пише RB.

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие