Руският флот проведе учения в Баренцово море

Тежкият атомен ракетен крайцер „Петър Велики“ и ракетният крайцер „Маршал Устинов“ проведоха стрелби по крайбрежни цели по време на учения в Баренцово море. Това съобщиха във вторник от пресслужбата на Северния флот, пише ТВ „Звезда“, предаде RB.

„На етапа на разполагане екипажите проведоха учение за обезвреждане на крайбрежни цели на условен враг чрез артилерийски огън“, се казва в доклада.

Моряците ще изпълнят задачите по организиране на взаимодействие, ще проверят готовността на личния състав за действия в случай на внезапни ситуации и ще проведат серия от учения по противоводни и противовъздушна отбрана, добавиха от пресслужбата.

„Маршал Устинов“ е ракетен крайцер от проект 1164, построен на 5 октомври 1978 г. в Николаевската корабостроителница под името „Адмирал от флота Лобов“, спуснат по вода на 25 февруари 1982 г., става част от Северния флот на 5 ноември 1986 г.

Водоизместимостта на кораба е 11 280 т, дължината му е 186,5 м, достига скорост – 32 възела.

Във въоръжението на „Маршал Устинов“ влизат автоматично корабно оръдие АК-130, 16 пускови установки ПКРК П-1000 „Вулкан“, 64 пускови установки ЗРС С-300Ф „Форт“ и системи за ПВО „Оса-МА“.

В допълнение, крайцерът разполага с две ракетни установки РБУ-6000 и две гнезда за торпеда 533 мм. В състава на авиационната група „Маршал Устинов“ се включва и вертолета Ка-27.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Поредно доказателство: От 7 години се знае за тръбопровода във Варна

Напорният тръбопровод, разположен в акваторията и по дъното на Варненското езеро, пресича само Канал 1 и то в широката част на езерото. Това пише в отговор на Държавно предприятие

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е