Напредва превръщането на подводница „Слава“ в музей

На 18 август изведената на брега край Белослав подводница „Слава“ ще бъде официално открита за посещения. В момента са отворени за посещения три отсека на последната действала подводница в родния флот, които могат да бъдат разгледани от понеделник до събота от 10 до 15 ч. Работата по възстановяването й и превръщането на подводницата в музей продължават, а усилия за тази цел полагат Фондация „Белославско стъкло“ и Съюза на подводничарите в България.

Снимка: Г. Александров, Скат

Средствата от продажбата на билети се насочват директно към дейности по възстановяване на подводницата. Цената за възрастен е 12 лв., за дете 6 лв. При група над 10 души се прави отстъпка. Посещенията са при спазване на противоепидемичните мерки.

Официалното откриване на „Слава“ като музей е насрочено за 18 август, дата, на която българските подводничарии честват своя празник. На събитието се очаква да присъстват и много бивши подводничари, включително последният командир на „Слава“ кап. I ранг Камен Кукуров, който в момента е началник на Щаба на ВМС.

Подводницата ще бъде електрифицирана с екологична система – слънчеви панели и ветрогенератор. Освен тях, на нея ще бъде поставена и система за проследяване на финните частици и други елементи, които попадат в езерото и по този начин влияят на околната среда в региона.

В момента доброволци от Съюза на подводничарите, се опитват да възстановят системите за вдигане на перископите и антените, за да могат повече посетители да усетят духа на подводното плаване. Надеждите са, че това ще се случи преди 18 август.

Междувременно моделисти, работещи във ВМС, приключиха работата по първия модел на подводницата.

Снимка: Людмил Попов, автор на модела, fb.com

Външно съдържание и реклама

Източник Георги Александров, Скат

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва