В Румъния строят най-големия кораб за добив на диаманти в света

Най-големият и технологично развит кораб за извличане на диаманти от морското дъно се строи в румънските корабостроителници на „Дамен“ в Мангалия. Това съобщиха пред Maritime.bg от ABB, която е спечелила поръчка от завода за осигуряване на усъвършенствана система за захранване на плавателния съд.

Цената на кораба възлиза на 468 милиона долара. Вложението в плавателния съд е най-голямата единична инвестиция, правена някога в морската диамантена индустрия. Корабът използва усъвършенствана технология за извличане на диаманти от морското дъно.

Съдът ще бъде доставен през 2022 г. на Debmarine Namibia, съвместно предприятие между правителството на Република Намибия и De Beers Group.

Намибия разполага с най-богатите известни находища на морски диаманти в света, като Debmarine Namibia извлича някои от най-качествените диаманти от дълбочина между 90-150 метра край югозападното крайбрежие на страната.

Традиционно на брега по крайбрежната ивица на Намибия добивът на диаманти се извършва в открити мини, но тъй като наземната продукция в Намибия се очаква да свърши след 15 години, добивът в морето нараства.

Новият 177-метров кораб е проектиран от известните норвежки морски архитекти Марин Текник. Той ще се превърне в най-големия кораб от флота на собственика.

Очаква се да увеличи годишното производство на корабособственика с 35 процента, допринасяйки за допълнителни 500 000 карата към днешните нива на производство.

Последни новини

Последни новини

Поредно доказателство: От 7 години се знае за тръбопровода във Варна

Напорният тръбопровод, разположен в акваторията и по дъното на Варненското езеро, пресича само Канал 1 и то в широката част на езерото. Това пише в отговор на Държавно предприятие

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е