Морско училище показа най-ярката комета от началото на века

През последните дни с невъоръжено око на нощното небе може да бъде наблюдавана комета Неоуайз (C/2020 F3, Neowise). Тя е най-яркото подобно тяло в небето от началото на този век, видимо от северното полукълбо на Земята след впечатляващата комета Хейл-Боп, видима също с невъоръжено око през 1997 г.

Снимка: Асен Асенов, ВВМУ, 09.07.2020, Морска астрономическа обсерватория

Неоуайз е открита на 27 март 2020 г. от космическия астрономически телескоп WISE, спомагащ за установяване и на множество други преминиващи близо до Земята малки тела от Слънчевата система.

Кометата се виждаше сутрин преди изгрев на Слънцето на североизток след 03:40 местно време, но от 13 юли 2020 г. тя ще стане видима привечер (след залез слънце) на северозапад. Кометата сега е с видима звездна величина около 4 като на цялото нощно небе има едва 513 по-ярки от нея звезди. С всеки следващ ден яркостта на кометата ще намалява, но ще остане видима още десетина дни.

Maritime.bg припомня, че в началото на годината във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ бе открита Морска астрономическа обсерватория (МАО). Тя е нова научноизследователска структура към Центъра за въздушно и космическо наблюдение на училището и в нея се провеждат изследвания на обекти от близкия Космос.

Видео, заснето тази сутрин:

Вижте още по темата:

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва