Фар Калиакра започва да излъчва своите светлинни сигнали на 15 юли

Фар Калиакра започва да излъчва своите светлинни сигнали на 15 юли 1866 г. Построен е от дружеството “Collas & Michel“ по договор с Османските власти. Светлината му е въртяща се, бяла, с проблясъци на всяка минута. Представлява бяла каменна кула с постройки в основата ѝ.

Фар Калиакра, снимка: Военноморски музей


През 1901 г. земетресение разтърсва постройката, а кулата е изградена отново. Днес кулата е с височина 9.7 м и е на 67,6 м. над морската повърхност.


След Първата световна война фарът остава в границите на северната ни съседка. По решение на румънските власти е поставен и радиофар с предавател „Маркони W.B.1.” Оптиката и предавателят са захранвани с ток от собствена електроцентрала.


Фар Калиакра, както и фар Шабла, са отново под българска юрисдикция от 1940 г., когато след Крайовския договор българските военни и граждански власти заемат територията на Южна Добруджа.
Новите модернизации са през 50-те и 60-те години: през 1955 г. е поставен наутофон „Gaselan”, а през 1961 г – радиофар. Те действат до 2004 г. От 1987 г. са сменени оптиката и часовниковият механизъм. Монтирани са тип „АСА-500М”.


От края на 1949 г., фарът преминава под ведомството на Военноморските сили на република България. Днес характеристиките на фара са: бяла, проблясваща – светлина 0,5 сек., тъмнина 4,5 сек. Видимостта на сигнала е 21 морски мили.

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,