Фар Калиакра започва да излъчва своите светлинни сигнали на 15 юли

Фар Калиакра започва да излъчва своите светлинни сигнали на 15 юли 1866 г. Построен е от дружеството “Collas & Michel“ по договор с Османските власти. Светлината му е въртяща се, бяла, с проблясъци на всяка минута. Представлява бяла каменна кула с постройки в основата ѝ.

Фар Калиакра, снимка: Военноморски музей


През 1901 г. земетресение разтърсва постройката, а кулата е изградена отново. Днес кулата е с височина 9.7 м и е на 67,6 м. над морската повърхност.


След Първата световна война фарът остава в границите на северната ни съседка. По решение на румънските власти е поставен и радиофар с предавател „Маркони W.B.1.” Оптиката и предавателят са захранвани с ток от собствена електроцентрала.


Фар Калиакра, както и фар Шабла, са отново под българска юрисдикция от 1940 г., когато след Крайовския договор българските военни и граждански власти заемат територията на Южна Добруджа.
Новите модернизации са през 50-те и 60-те години: през 1955 г. е поставен наутофон „Gaselan”, а през 1961 г – радиофар. Те действат до 2004 г. От 1987 г. са сменени оптиката и часовниковият механизъм. Монтирани са тип „АСА-500М”.


От края на 1949 г., фарът преминава под ведомството на Военноморските сили на република България. Днес характеристиките на фара са: бяла, проблясваща – светлина 0,5 сек., тъмнина 4,5 сек. Видимостта на сигнала е 21 морски мили.

Последни новини

Последни новини

Изграждат дублиращо електрическо захранване на пристанищен терминал Видин – Север

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин" Учредява се сервитут за право на преминаване на директен електропровод през поземлен имот в с. Антимово, община Видин,

Морски патрул на Китай и Русия засече чуждестранни кораби и самолети, опитващи да съберат разузнавателна информация

От 17 до 23 октомври 10 кораба и 6 хеликоптера от военноморските сили на Китай и Русия извършиха успешно първия си съвместен морски патрул в Японско море, западната част на

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент