Правителството на Борисов се готви за оставка

Правителството на премиера Бойко Борисов се готви за оставка, според разпространени от БНР варианти за изход от настъпилата политическа криза в страната. На среща при Борисов са обсъдени вариантите, след многохилядните протести с искане на оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Един от тях е Борисов да не бъде премиер до края на мандата, потвърдиха пред „Дневник“ от партията.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите на въпросната среща са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната. 

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват „въздържал се“, след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

„Чуваме ви, мислим и предлагаме варианти за социално подпомагане във всяка една сфера“. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към протестиращите в изявление преди заседанието на Министерския съвет в сряда.

„Оставката на това правителството няма да подобри положението – през ноември, декември и януари ще бъдем в изключително тежко положение, защото няма да сме успели да прокараме България през иглените уши, наречени икономическа криза“, каза още Борисов. И подчерта, че винаги е подкрепял протестиращите.

Борисов заяви, че ще вземе решение след Европейския съвет в петък и събота.

Източник БНР Дневник

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за