Двоен ръст на пиратските инциденти край Азия

Почти двоен е ръстът на пиратските нападения срещу кораби във водите на Азия за първото полугодие на годината. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на ReCAAP, сравнявайки общия брой докладвани инциденти за миналата година.

От януари до юни са съобщени общо 51 случая на пиратски нападения и такива свързани с кражби от борда на плавателни съдове в азиатски води.

От всички докладвани инциденти, 49 са свързани с опити за кражби.

ReCAAP информира, че петимата отвлечени риболовци от траулер на 17 януари са все още в пиратски плен.

„Дълбоко загрижени сме за почти двукратното увеличение на броя на инцидентите, докладвани в Азия през първата половина на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година, въпреки че повечето от тях са с ниска степен на тежест. „Малките“ престъпления, ако не бъдат овладяни, могат да накарат престъпниците да извършат по-тежки действия “, заявява Масафуми Куроки, изпълнителен директор на ReCAAP ISC.

По думите му този „скок“ се поява във време на огромни предизвикателства за целия свят, засегнат от пандемията.

„Въпреки трудностите, причинени от пандемията, ние насърчаваме морската общност и морските правоприлагащи органи да поддържат бдителност, своевременно да докладват и да реагират бързо на подобни инциденти, за да защитят живота на моряците и безопасността на морския транспорт“, подчетава още Куроки.

Доклад:

ReCAAP-ISC-Half-Yearly-Report-2020

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални