Двоен ръст на пиратските инциденти край Азия

Почти двоен е ръстът на пиратските нападения срещу кораби във водите на Азия за първото полугодие на годината. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на ReCAAP, сравнявайки общия брой докладвани инциденти за миналата година.

От януари до юни са съобщени общо 51 случая на пиратски нападения и такива свързани с кражби от борда на плавателни съдове в азиатски води.

От всички докладвани инциденти, 49 са свързани с опити за кражби.

ReCAAP информира, че петимата отвлечени риболовци от траулер на 17 януари са все още в пиратски плен.

„Дълбоко загрижени сме за почти двукратното увеличение на броя на инцидентите, докладвани в Азия през първата половина на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година, въпреки че повечето от тях са с ниска степен на тежест. „Малките“ престъпления, ако не бъдат овладяни, могат да накарат престъпниците да извършат по-тежки действия “, заявява Масафуми Куроки, изпълнителен директор на ReCAAP ISC.

По думите му този “скок” се поява във време на огромни предизвикателства за целия свят, засегнат от пандемията.

„Въпреки трудностите, причинени от пандемията, ние насърчаваме морската общност и морските правоприлагащи органи да поддържат бдителност, своевременно да докладват и да реагират бързо на подобни инциденти, за да защитят живота на моряците и безопасността на морския транспорт”, подчетава още Куроки.

Доклад:

ReCAAP-ISC-Half-Yearly-Report-2020

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент