Симеонов: Незаконният кей на Догансарай ще бъде съборен, удълбочаването на каналите във Варна е съмнително

Незаконният кей на Догансарай ще бъде съборен. Това заяви в сутрешния блок на Nova Валери Симеонов, лидер на НФСБ. По думите му е приключила първата проверка на РДНСК, която установява, че изграденият 220-метров кей е построен без необходимите строителни документи.

Лидерът на НФСБ заяви, че удълбочаването на каналите във Варна, за които по думите му са отпуснати 220 млн. лева създава съмнение, че се цели изместване на държавния пристанищен оператор “Пристанище Варна” ЕАД от частен такъв.

Припомняме, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган придоби активите на “ТЕЦ Варна”, а по-късно бе обособена отделна компания, ангажирана с развитие на пристанището към централата.

„Вчера си дадохме сметка, че в няколко случаи работата на правителството се обвързва с едва ли не слугинаж към Доган. В тази връзка взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв в енергетиката. Това са суми, които държавата плаща, за да може някоя енергийна мощност да поддържа своята готовност за включване при авариен случай. Има упреци, че ТЕЦ-Варна на Доган получава пари от студения резерв. През 2018 г. тя действително получи студен резерв, който преди това беше определен за “ТЕЦ-Марица Изток”. Около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ-Варна. Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината. Явно оттам са тръгнали съмненията”, коментира лидерът на НФСБ.

„Студеният резерв ще бъде намален около 10 пъти. По този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ Варна”, заяви Симеонов.

Вижте още във видеото:

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент