Започнаха турските сондажи в Черно море

Турският сондажен кораб „Фатих“ започва от днес проучвателните сондажи за нефт и газ в блок „Туна – 1“ в Черно море, съобщи енергийният министър на страната Фатих Дьонмез. Участъкът се намира край бреговете на Ерегли, област Зонгулдак, предава БНР.

Снимка: Хюриет

Това са първите проучвания, които Анкара извършва със собствен сондажен кораб.

По-рано в пристанището на Трабзон беше завършено поставянето на сондажната кула на кораба „Фатих“, която бе демонтирана при преминаването му през Босфора.

В телевизионно интервю в края на миналия месец Фатих Дьонмез посочи, че специалистите от държавната компания „Турски петроли“ са обнадеждени от наличните сеизмични проучвания. Той допълни, че Румъния е открила някои находища в полета близки до турската морска зона, а продължават и сеизмичните проучвания в България. 

Фатих Дьонмез припомни, че в миналото Турция е направила 10 сондажа край бреговете си, както и 5-6 дълбоководни сондажа в партньорство с международни фирми.

По-рано турският енергиен министър беше съобщил, че дълбочината на сондажите, които корабът „Фатих“ ще проведе, ще бъде около 2 км. под морското равнище. Това ще бъде първото дълбоководно проучване за „черно злато“ на кораба в Черно море. По-рано съдът беше използван в Средиземно море, където проведе 4 сондажа в продължение на 2 години, включително и в спорната зона около Кипър. След завършване на работата си на юг, корабът премина подготовка от 1,5 месеца за новата си задача в истанбулското пристанище „Хайдарпаша“.

След като беше модернизиран, спуснатият на вода през 2011 г. в Южна Корея кораб понастоящем е сред петте съда в света от шесто сондажно поколение.

Източник БНР

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на