Руски кораб изтласка корвета “Бодри” на учение?

Руски боен кораб е “прогонил” българската корвета “Бодри” по време на учение “Морски бриз 2020”. Причина за мярката става навлизане на родната корвета в “изключителната икономическа зона на Руската федерация”, твърди украинският сайт “Думская”. В публикацията се твърди, че руският кораб се е сближил с родната корвета, осъществявайки радио комуникация с предупреждение, че навлиза в руската зона.

Изданието определя случая като “провокация” от руска страна.

Maritime.bg не откри подобна информация в руски информационни агенции, нито такива данни са разпространени от пресслужбата на родния флот или военното ведомство към момента.

Международните морски учения „Морски бриз 2020“ в Черно море започнаха в понеделник край бреговете на Одеса, Украйна. В тях участват близо 2 000 военнослужещи от Турция, Съединените американски щати (САЩ), Франция, Норвегия, Румъния, България, Грузия, Испания и Украйна.

В писмено изявление на Министерството на отбраната на Украйна се отбелязва, че поради епидемията от Covid-19 ще се изпълни само морската и въздушна част на ученията, в които участват повече от 20 военни кораба, самолети и хеликоптери.

В изявлението на министерството освен това се посочва, че целта на морските учения „Sea Breeze 2020“, които ще продължат 7 дни, е да се осигури

“стабилност и сигурност в Черноморския регион”.

В маневрите участва и американският боен кораб PORTER, който

пропусна българския “Бриз” заради административна грешка, свързана с прилагането на Конвенцията от Монтрьо.

Драстично се увеличи присъствието в Черно море на кораби на нечерноморски страни от НАТО, след проведения през 2014 г. референдум, с който жителите на Крим решиха да се присъединят към Руската федерация.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент