Ледоразбивач на Китай започва изследване в района на Арктика

Новият китайски ледоразбивач “Су Лон-2” напусна пристанище Шанхай, започвайки първо плаване във водите на Арктика. Корабът бе въведен в експлоатация през миналата година, а в началото на тази осъществи първо плаване в района на Антарктида.

Снимка: CGTN

Експедицията се организира от Министерството на природните ресурси на Китай, според информационната агенция “Синхуа”, предаде Поглед.инфо.

Изследователите на борда на кораба ще изучават биологичното разнообразие на арктическите екологични системи, киселинността на водата и замърсителите на места като Чукотското плато, Канадския басейн и централния Северен ледовит океан.

Експедицията ще помогне за разширяване на познанията на Китай за изменението на климата в Арктика и ще подготви солидна основа за по-ефективен отговор на глобалните климатични промени, пише “Синхуа”.

„Су Лон-2“ принадлежи на Полярния институт на Китай, който участва в организирането на всички предишни 10 китайски изследователски експедиции в Арктика. Преди това те са били извършени на кораб от подобен клас – „Су Лон“ („Снежен дракон“) и са били извършвани по руския Северен морски път, в централната част на Северния ледовит океан и канадския Северозападен проход.

Източник Поглед.инфо

Последни новини

Последни новини

Потъналият в Черно море кораб е плавал към Бургас, спасиха още един моряк, издирването продължава

В 1235 ч. на 17 януари плаващият под флага на Палау моторен кораб ARVIN потъна в района Бартън, обявиха официално от Бреговата охрана (БО) на Република Турция. Построеният