Сингапур затяга мерките за смяна на моряци

Снимка: Jorge Silva, Reuters
Снимка: Jorge Silva, Reuters

Морската и пристанищна власт на Сингапур затяга мерките за смяна на моряци. Причина за този ход става установяването на неназован брой морски лица, преносители на коронавирус COVID-19. Приоритетно ще се допускат смени в екипажи на кораби, плаващи под флага на Сингапур и за моряци, които напускат плавателните съдове.

Задължителна ще бъде 14-дневната карантина за моряците, които ще се присъединяват към екипажи. Те трябва да представят и отрицателни PCR тестове.

pc20-031

Вчера Международната морска камара призова да не се толерира неспазването на въведените в държавите протоколи при смяна на корабни екипажи. Организацията съобщи за налични случаи, при които моряци и компании „не вземат насериозно“ въведените изисквания. За пример бе даден именно Сингапур.

„Тези случаи излагат индустрията на риск от сериозен провал. Морската индустрия не може да си позволи да загуби доверието и подкрепката на правителствата. Безотговорните действия на една малка група могат потенциално да доведат до спиране на смените на екипажи във важни за корабоплаването центрове, засягайки огромен брой моряци и корабособственици“, коментират от камарата.

През седмицата се появи информация за подправяни резултати от PCR тестове на моряци, очакващи смяна в Сингапур. Местните власти не коментираха официално дали това е факт, но бе потвърдено, че са наложени забрани за осъществяване на смени на няколко компании.

„Трябва да бъдем единни и решени като индустрия и да работим заедно, за да гарантираме, че поддържаме възможно най-високите стандарти. Необходимо е да бъде продължен положителният импулс, натрупан през последните седмици, за да гарантираме, че ще се върнем към пълното допускане на смените“, призовават още от камарата.

Около 300 000 са моряците, очакващи смяна, които са блокирани на борда на кораби по време на коронавирус COVID-19 пандемията. Това съобщи Международната федерация на транспортните работници (ITF). Такъв е броят и на моряците, които са на брега и очакват да се присъединят към екипажите на кораби, с което кризата засяга вече около 600 000 моряци в глобален мащаб.

Вижте още по темата:

Последни новини

Последни новини