Гърция облекчи смените на моряци

Гърция става поредната държава, която облекчава режима за извършване на смени в корабните екипажи. Съседната ни страна подкрепя инициативата, стартирана от Великобритания, в която се включиха и други 10 държави, опитващи се да нормализират процеса. Моряците са изключени от ограничителните условия, свързани с пътуване от и до Гърция.

Снимка: Thanasis Papazacharias / Pixabay 

Моряците, на които предстои смяна, ще трябва да подават специална форма PLF най-малко 2 дни преди пристигане в страната.

За всички останали пътувания до Гърция със самолетни полети от България, според информация на посолството ни в Атина, ще бъдат изисквани отрицателен резултат от ПСР-тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в страната. Само пътници, които имат сертификат за отрицателен ПСР-тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Гореописаната мярка не се отнася за моряците.

Maritime.bg припомня, че именно фалшифицирането на сертификати за отрицателен ПСР-тест от моряци стана причина за затягане на мерките, свързани със смените на моряци в Сингапур.

Вижте тук:

Припомняме, че Индия също обяви, че допуска смените на моряци. До момента страната допускаше смени на моряци, които са граждани на Индия. Същите трябваше да преминат тестове, доказващи, че не са преносители на COVID-19. Това условие остава в сила и за чуждестранните моряци, използващи местните летища и пристанища за своята смяна. Индия бе сред първите страни, които улесниха процеса още през април. Тогава обаче бяха разрешени единствено смените на местни моряци.

„300 000 моряци са в капан, работещи на борда на тези кораби, а други 300 000 са изправени пред финансова криза у дома. Правителствата са най-голямата бариера за разрешаване на нарастващата криза при смяната на екипажи“, каза Стивън Котън, генерален секретар на ITF.

По думите му е крайно време правителствата „да се събудят“, тъй като уморените екипажи създават реална опасност за себе си, корабите и околната среда.

„Шансовете за голям инцидент на море растат ежедневно. Необходими са спешни действия“, призовават от ITF.

Организацията изтъква, че през последния месец е съдействала на „хиляди“ моряци да упражнят правото си за спиране на работа, след изтичане на договорите им.

ITF алармира още и за правителства, които не правят почти нищо за осигуряване смените на моряци, а има и такива, които са направили и крачки назад в тази насока, давайки пример с Австралия и Русия.

Синдикалната организация предупреждава, че има готовност да разгледа и други варианти за оказване на влияние върху правителствата, които следва да приемат тази криза сериозно.

ITF: Моряците изпълниха много повече от своята мисия в тази пандемия. Стига толкова!

EMSA с доклад за въздействието на COVID-19 върху шипинга

COVID-19 абсурди: Тялото на починал моряк остана 14 седмици на кораб

Организация се извини за критики към ITF, свързани със смените на моряци

ITF: Държавите на флага са отговорни за здравето на моряците по време на пандемията

Отпадна карантината за български моряци

Тема в развитие:

Последни новини

Последни новини

Поредно доказателство: От 7 години се знае за тръбопровода във Варна

Напорният тръбопровод, разположен в акваторията и по дъното на Варненското езеро, пресича само Канал 1 и то в широката част на езерото. Това пише в отговор на Държавно предприятие

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е