Първи превоз на газ от Ямал до Япония през Северния морски път

Снимка: Mitsui O.S.K. Lines (MOL)

Ледоразбивачът за превоз на втечнен природен газ VLADIMIR RUSANOV (IMO: 9750701) осъществи първи преход от завода „Ямал“ до газовия терминал Охгишима в Токийския залив. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на Mitsui O.S.K. Lines (MOL), които заедно с китайската COSCO Shipping Corporation са собственици на плавателния съд.

„Това е историческо първо посещение на газовоз-ледоразбивач в Япония“, изтъкват от компанията.

Корабът отплава на 29 юни от пристанище Сабета, където е базиран заводът за втечнен природен газ „Ямал“, извършвайки източен преход през Северния морски път до Япония. От MOL информират, че VLADIMIR RUSANOV все пак е трябвало да преодолее ледени полета, основно в Берингово море, въпреки че в тази част на годината тяхното разпространение е ограничено.

Преходът от завода до японския терминал е извършен за 7 дни и при средна скорост от 15 kn.

Доставките на руска газ по Северния морски път допринася за намаляване на емисиите на парникови газове, тъй като преходът се осъществява през маршрут, който е с 65% по-кратко от този през Суецкия канал. Освен това транспортът на енергия по Северния морски път дава възможност на азиатските страни, включително Япония, която разчита на вноса, да разработят нов маршрут, твърдят от MOL.

От компанията изтъкват, че продължават усилено да работят за осигуряване на стабилни доставки през Северения морски път.

Изображения (MOL):

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че