COVID-19 кризата поразила „Пристанище Варна“, обявиха от ръководството му

Снимка: Пристанище Варна

С 13% са сринати приходите на „Пристанище Варна“ ЕАД, което е обработило едва 3.38 млн. тона товари за първото полугодие на годината. Причината за срива, изтъкната от изпълнителния директор на държавния пристанищен оператор Петър Сеферов, е коронавирус пандемията, предаде Economic.

Пристанището е отчело и ръст на средствата за дезинфекция с около 9 хил. лева в сравнение със същия период на миналата година.

Според изпълнителния директор на дружеството се „работи усилено“ за преодоляване на кризата.

За 2020 г. планираните инвестиции в елементите от пристанищната инфраструктура са 4.105 млн. лв., като над 1.9 млн. от тях са заложени за довършване на обекти, чието изпълнение продължава от 2019 г. Порт Варна ще вложи и над 1.5 млн. лв. в доставката на нова пристанищна техника, като терминални полуремаркета с товароносимост 65 тона, мини кофачен товарач, жп кантар, за информационно осигуряване на складово-експлоатационната дейност и др.

Maritime.bg припомня, че се готвят концесионните анализи за държавния оператор, който през годината усилено разви свободната зона в терминал Варна – Изток с изграждане на лунапарк, заведения и подготовка на автомивка.

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.