Последно плаване за НИК „Проф. Ал. Вълканов“

НИК "Проф. Ал. Вълканов", снимка: Maritime.bg
НИК „Проф. Ал. Вълканов“, снимка: Maritime.bg

Научноизследователският кораб „Проф. Александър Вълканов“ ще бъде провлачен днес за нарязване, научи Maritime.bg. Последното плаване на кораба ще завърши до завод в езерото, където съдът ще бъде скрапиран.

Корабът е построен в Астрахан (Русия) през 1979 г. С него българските учени са извършвали постоянен мониторинг по крайбрежието и в откритата част на Черно море. Плавателният съд е изведен от активна ескплоатация от 2012 г. Габаритната дължина на съда е 33.97 м, широчината – 7 м, височината на борда е 3.66 м, а газенето – 2.66 м.

Maritime.bg припомня, че в края на миналата година съдът бе обявен за продажба от Института по рибни ресурси – Варна. Първоначалната му цена бе 112 032 лв. с ДДС. При последвалите втори и трети търг цената на съда падна драстично, а в крайна сметка се наложи продажбата му да се проведе и без провеждане на търг. Последната официално обявена цена от ИРР – Варна бе в размер на близо 44 хил. лева, а според информация на Maritime.bg корабът е продаден за сума под 40 хил. лева.

Припомняме, че свързаните с морето научни институции в страната планират да придобият нов научноизследователски кораб. „С общи усилия ще направим нов модерен научноизследователски кораб, който ще е по-малък от сегашния „Академик” и ще може да се насочи в една уязвима сфера.“, каза пред Maritime.bg кап. I ранг, проф. д-р Калин Калинов, заместник началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.

Вижте още по темата тук:

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от