ДППИ се присъедини към „Пристанища на бъдещето – Мрежа за върхови постижения“

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ се присъедини към „Пристанища на бъдещето – Мрежа за върхови постижения“ (DocksTheFuture Network of Excellence). Нейната мисия е да обединява най-иновативните пристанища по света, популяризирайки идеята за „пристанища на бъдещето“, информират от базираното в София държавно предприятие.

Снимка: БМФ Порт Бургас

Мрежата има за цел да ускори разпространението на иновативни идеи и най-добри практики, да насърчи новите технологии в пристанищния бизнес и морската индустрия, както и да обогати диалога с различни международни асоциации и морски клъстери.

Мрежата за върхови постижения е отворена за сътрудничество с всяка морска и логистична организация, заинтересована да даде своя принос за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. чрез възможности, предоставени от международни програми за финансиране, като тези, определени от Зелената сделка на ЕС.

Основните теми на DocksTheFuture Network of Excellence за създаване на нови проекти ще са свързани с енергийна ефективност, алтернативни горива, дигитализация в логистичната верига, киберсигурност, иновативни инструменти за финансиране, мултимодален транспорт, връзка град – пристанище, кръгова икономика и др.

Мрежата е създадена в рамките на проект DocksTheFuture, финансиран по Програма „Хоризонт“ 2020. Той е фокусиран върху определяне концепцията за „Пристанища на бъдещето“ за 2030 г., отговаряйки на предизвикателствата за опростяване и дигитализиране на процедурите и процесите на пристанищните операции и логистиката. С проекта ЕС има за цел да увеличи интеграцията на морския транспорт и TEN-T пристанищата в световната логистична верига.

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от