Изправени сме пред криза с психичното здраве на моряците

Коронавирус COVID-19 пандемията има сериозно отражение върху психичното здраве на моряците. Това съобщиха пред Maritime.bg от Мисията за моряците (The Mission to Seafarers, TMS). Организацията публикува тазгодишния „Индекс на щастието на моряците“, според който благосъстоянието на моряците и техните семейства е драстично спаднало. Основната причина е настъпилата криза със смените на моряци по време на пандемията.

Снимка: Free-Photos / Pixabay 

„Без незабавни действия съществуват значителни рискове за психичното и физическото благополучие на екипажите, растат и рисковете за безопасността на корабоплаването“, коментират от християнската благотворителна организация, работеща в интерес на морската общност.

Последното проучване, проведено съвместно с Shipowners’ Club и Wallem Group, анализира състоянието на морските лица в периода между април и юни. Като цяло индексът на щастието на моряците е спаднал от 6.30 пункта през първото тримесечие на годината до 6.18 пункта през второто тримесечие.

Общото натоварване на екипажите е драстично увеличено по време на пандемията. Моряците съобщават, че се чувстват стресирани и не са получили очакваната подкрепа. Пандемията се е отразила на стандартите при работа, както и върху общото благосъстояние на екипажите. В съчетание с предизвикателствата за достъп до медицински услуги, рисковете за безопасността са на критични нива.

„Ние сме в разгара на криза на моряшкото благосъстояние. Докато през първото тримесечие наблюдавахме как моряците страдат от това, че COVID-19 поразява техните близки на брега и още тогава стана ясна необходимостта от подкрепа, докладът за второто тримесечие подчертава цената на бездействието и необходимостта от незабавни решения. От първостепенно значение е, че виждаме напредък при смяната на екипажите, наличието на борда на лични предпазни средства и подобрена комуникация между брега и корабите, за да се обезвреди тази бомба със закъснител. Защитата на моряците е на първо място и сега индустрията трябва с общи усилия да ги подкрепи, преди да е станало твърде късно“, коментира Стивън Джоунс, основател на „Индекса на щастието на моряците“.

Докладът подчертава още и нуждата от интернет свързаност на борда на корабите по време на пандемията, довела до невъзможност за смяна на стотици хиляди моряци. Без връзка с дома и ограниченията за посещения на корабите, морските лица са на ръба на сериозни психически страдания. TMS има данни, че много компании не общуват добре със своите моряци и не им осигуряват необходимата подкрепа. С малко или никаква комуникация, моряците са хванати в капан на плавателни съдове, представяйки си най-лошото.

„Индексът на щастието на моряците“ идентифицира през първото тримесечие на годината очакванията на морските лица, че индустрията ще ги защити. „Днес това е ясно заменено с разочарование“, коментират от TMS. Предизвикателствата пред моряците достигат непоносими нива, поради неспазване на договорите и растящия брой докладвани случаи на дискриминация, расизъм, тормоз и злоупотреби с алкохол на борда.

„Посланието е ясно: осигуряването на смени на моряците е задължително условие, за да не се достигне до дългосрочна криза на психичното здраве сред тях“, коментират от TMS.

Вижте целия документ:

SHI_Q2_2020

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по