Охранител срещу пирати похити кораб

Плаващият под флага на Маршалови острови бълкер JAEGER (IMO 9284843) е бил похитен от охранител, част от антипиратски екип, който се качил на кораба за преход през Индийския океан, високорисковата зона и Червено море. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на компанията-собственик на построения през 2004 година кораб – „Eagle Bulk Shipping“ Inc.

Илюстративно изображение, снимка:  Edubosh | Pixabay 

Тричленният охранителен екип се качва на кораба на 21 юли. Един от охранителите не предава оръжието и мунициите си на капитана на JAEGER. Охранителят поема контрола над кораба и променя курса му. От Eagle Bulk уточняват, че по време на този инцидент, свързан със сигурността, охранителят в нито един момент не е застрашил живота и здравето на екипажа.

Оказва се, че мъжът, чиято националност не се съобщава, е в спор за неизплатени възнаграждения от няколко месеца с охранителната компания.

Eagle Bulk, в координация с експерти по морска сигурност, полага усилия за деескалация на ситуацията и след период от приблизително три дни, охранителят предава оръжието си и позволява на кораба да продължи по първоначалния си курс. Охранителният екип вече е напуснал кораба, информират още от компанията. Информирани са компетентните органи.

Поради чувствителния характер на инцидента, понастоящем компанията няма да предоставя повече информация.

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В