Два кораба, пристигнали от Украйна, са били в непосредствена близост до катастрофалния взрив в пристанище Бейрут

Най-малко 50 души загинаха, а над 2500 бяха ранени при взрив на Пристанище Бейрут, Ливанска република. Към момента няма яснота за причините, довели до катастрофалния за пристанището и града инцидент. По неофициална информация, възникват две последователни експлозии, а втората – много по-мощна и разрушителна. Според местни медии първият взрив избухва при обработката на кораб. Няма официално потвърждение за тази версия. За момента не е ясно дали сред загиналите и пострадалите има моряци.

В свободната зона на пристанището има 3 индустриални склада, 52 магазии, в логистичната свободна зона – 23 магазии, както и още 12 магазии в тила на кейовите места. Предполага се, че вероятно става дума за възпламеняване и последвал взрив на боеприпаси, съхранявани в пристанището.

AP пък твърди, че се е взривил конфискуван „преди време“ товар от плавателен съд, без да се назовават повече данни.

Към момента няма никакви доказателства, че инцидентът е терористичен акт, а според специализираната агенция за морска сигурност Dryad – става дума за инцидент.

Данните от AIS сочат, че в момента на взрива в терминала са обработвани кораби MERO STAR (8321682) и RAOUF H (8325535). Интересно е да се отбележи, че и двата кораба, до които става аварията, пристигат в ливанското пристанище от Мариупол, Украйна.

В пристанището има и други шест кораба под обработка.

Междувременно от МВнР съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при взрива.

Видео:

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,